Plastictoeslag en statiegeld heffen (nieuwe wetgeving)

Plastictoeslag en statiegeld heffen (nieuwe wetgeving)

Binnen afzienbare tijd zullen er overheidsregels worden ingevoerd met betrekking tot plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen, die mogelijk gevolgen hebben voor jou als onze partner. Het is belangrijk op te merken dat deze regels anders zijn dan de eerder dit jaar geïntroduceerde statiegeldregeling voor plastic flessen en blikjes.

Vanaf 1 juli 2023 is het voor restaurants of supermarkten niet langer toegestaan om klanten gratis plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen mee te geven bij het afhalen of bezorgen van eten of drinken. Klanten zullen afzonderlijk voor deze items moeten betalen. Daarnaast dien je de optie voor herbruikbare bekers of verpakkingen aan te bieden. Als alternatief kunnen klanten ook hun eigen verpakking meenemen.

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen ook niet langer toegestaan als je klanten op jouw locatie eten en drinken serveren.

Het is jouw taak als onze partner om ervoor te zorgen dat deze nieuwe maatregelen worden nageleefd. Echter, Hebtrek.nl staat klaar om jou te ondersteunen in dit proces. We zullen specifiek:

  • Een toeslag voor plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen beschikbaar maken; en
  • Een borg voor herbruikbare alternatieven beschikbaar stellen op ons platform.

Actie voor jou

Het identificeren van de juiste menu-items voor plastic toeslagen en een borg voor herbruikbare verpakking is de verantwoordelijkheid van jou als partner. Om de veranderingen goed weer te geven hebben we van jou een vernieuwd menu-overzicht nodig met daarin alle menu-items inclusief:

  • De menu-items die met wegwerpplastic komen, met de totale prijs en de specificatie van de wegwerptoeslag; en
  • De menu-items die met herbruikbare verpakkingen komen, met de totale prijs en de specificatie van de borg. Voor verpakkingen die geen plastic bevatten, kun je uiteraard dezelfde prijzen blijven hanteren. Voor een volledig overzicht ontvangen we graag het volledige menu zo snel mogelijk op [email protected].

Duurzame verpakkingen
Milieuvriendelijke Notpla verpakkingen als een alternatief voor eenmalige plastic verpakkingen, zou je ook kunnen overwegen om duurzame verpakkingen aan te bieden aan klanten. Via onze Partner Webshop bieden we diverse duurzame verpakkingsopties aan, waaronder Notpla. Deze kartonnen verpakkingen, bedekt met zeewier, zijn plasticvrij, recyclebaar, composteerbaar en biologisch afbreekbaar binnen enkele weken, vergelijkbaar met een appel. Deze duurzame verpakkingen zijn beschikbaar via onze Partner Webshop voor restaurantpartners.

Waar kun je meer informatie vinden over de nieuwe regels?
Voor aanvullende informatie over deze nieuwe regels, verwijzen we je graag door naar de overheidswebsite.

Share this post

Download de app
Kijk, kies en geniet!
Ontdek het op Google Play Ontdek het op App Store